Raspberry Pi – Gebruik HD via netwerk

Nu we de externe HD aan de Pi hebben gekoppeld gaan we deze beschikbaar maken vanaf het netwerk. Dit doen we in deze handleiding met behulp van Samba. Samba wordt op de Pi vaak gebruikt om schijven die aan de Pi hangen te delen via het netwerk. Om te beginnen loggen we in op de Pi en installeren we Samba. Samba bestaat uit 2 packages. samba en samba-common-bin. Om Samba te installeren gebruik je het commando:

$ sudo apt-get install samba samba-common-bin

Toets y als gevraagd wordt door te gaan. Nadat de installatie afgerond is gaan de Samba configureren.

$ sudo nano /etc/samba/smb.conf

Voeg onder [global] het volgende toe:

[global]
 socket options = TCP_NODELAY IPTOS_LOWDELAY SO_SNDBUF=65535 SO_RCVBUF=65535

Dit zijn instellingen die de samba performance verbeteren. Scroll helemaal naar beneden en voeg de volgende tekst toe:

[backup]               
   path=/data/eigen
   browseable=Yes
   writeable=Yes
   only guest=no
   create mask=0777
   directory mask=0777
   public=no

Met de eerste regel geef je de gedeelde map een netwerk-naam. Met de tweede regel geef je aan waar de map staat die je wilt delen. Met de derde en vierde regel geef je aan dat de map via het netwerk bekeken mag worden en dat er bestanden geplaatst of gewijzigd mogen worden via het netwerk. Met de overige regels geef je aan welke rechten er van toepassing zijn bij het aanmaken van mappen en bestanden en dat er ingelogd dient te worden als je map probeert te benaderen.

Als je klaar bent sla je de wijzigingen op en sluit je het bestand met ctrl-x, y en Enter.

Samba gebruikt zijn eigen rechten. Dat houdt dus in dat het wachtwoord waarmee je inlogt via SSH op de Pi niet dezelfde is als voor Samba. Je moet Samba eerst vertellen dat een gebruiker toegang heeft via samba en daarbij een wachtwoord opgeven. Pas daarna kun je via het netwerk de gedeelde map benaderen. Geef je gebruiker op de Pi nu rechten door middel van het volgende commando:

$ sudo smbpasswd -a [gebruikersnaam]

Voer nu 2 keer het wachtwoord in wat je wilt gebruiken om de map via het netwerk te benaderen. Dit kan hetzelfde wachtwoord zijn wat je gebruikt voor de toegang van de Pi zelf, maar realiseer je dat als je ooit het wachtwoord voor de Pi wijzigt, dat het Samba wachtwoord niet automatisch mee wijzigt. Om de nieuwe instellingen van kracht te laten worden moeten we de Samba service herstarten

$ sudo service samba-ad-dc restart

Nu is de map beschikbaar via het netwerk. Op Windows kun je deze koppelen via de optie “Netwerkverbinding maken” in de Windows explorer. Selecteer de letter die je als stationsletter wil gebruiken en voer als adres \\ipadres.van.de.PI\backup in. Vink “Verbinding maken met andere referenties” aan en klik op Voltooien. Gebruik als gebruikersnaam \[gebruikersnaam] in (inclusief de \) en dan het wachtwoord wat je opgegeven hebt bij het smbpasswd commando.

Voilá, daar is je map. Je zult zien dat je daar nu bestanden en mappen kunt aanmaken en weer openen. Je kunt nu dus bestanden die je op je desktop of laptop hebt staan naar de Pi kopieren, en die zijn vervolgens op het hele netwerk beschikbaar. De volgende stap is het installeren van btsync, de software die voor de synchronisatie zorgt tussen de 2 Pi’s.

Posted in Uncategorized

Leave a Reply