Raspberry Pi configureren

De volgende stap is om de Pi te configureren zodat deze optimaal draait voor het doel wat wij in gedachten hebben. Om hiermee te starten log je in en typ je het commando wat de configuratie start van de Pi:

$ sudo raspi-config

Je ziet dat er een programma start en het eerste wat we gaan doen is dat programma zelf updaten. Gebruik de pijltjes toetsen op je toetsenbord om naar de optie Advanced Options te gaan en druk op “Enter”. In het nieuwe menu kies je voor Update. Het updaten begint direct. Nadat dit afgerond is kom je weer terug in het menu.

In een standaard Raspbian installatie staat de Pi standaard ingesteld om op te starten naar een desktop omgeving. Via ssh zie jij die niet, maar die is wel beschikbaar en kost daardoor resources van de processor en intern geheugen (RAM) van de Pi. Deze resources kunnen we op een klein stukje hardware als de Pi goed gebruiken en dus gaan we dit aanpassen. Kies voor Boot Options en kies in het volgende menu voor Console. Done!

Nu gaan ervoor zorgen dat de Pi snapt waar hij is. Kies in het hoofdmenu voor Internationalisation Options en vervolgens Change Locale. Scroll met de pijltjes naar beneden en vink met de spatie de optie en_US.UTF-8 UTF-8 aan. Ga met de toets “Tab” naar <Ok> en druk op “Enter”. Kies vervolgens en_US.UTF-8 UTF-8 als standaard. De Pi voert dan de configuratie uit en je beland weer terug in het hoofdmenu. Kies nu voor Internationalisation Options en vervolgens Change Timezone. Kies nu je regio. Voor ons is dat Europe en in het volgende menu kiezen we Amsterdam. De locatie wordt nu aangepast. Je komt nu weer terug in het hoofdmenu.

De volgende stap is dat we de Pi een kleine boost geven door middel van overklokken. Door de Pi over te klokken laten we de processor en geheugen net even iets sneller werken dan hoe ze geproduceerd zijn. Dit kan een leuke snelheidsverbetering opleveren, maar je loopt het risico dat je te veel overklokt, de Pi te heet wordt en kapot gaat. Wij gaan de Pi 1 stapje harder laten lopen, zonder dat we al te veel risico lopen dat de Pi kapot gaat. Kies in het hoofdmenu voor Overclock en druk op “Enter” als je de waarschuwing krijgt. In het volgende menu kies je voor Modest. Druk weer op “Enter” bij het volgende bericht en je bent weer terug in het hoofdmenu.

Nu gaan we de naam van de Pi aanpassen. Dit is de naam van de machine en de naam waaronder de Pi bekend zal zijn binnen het netwerk. Kies in het hoofdmenu voor Advanced Options en dan voor Hostname. Typ een naam in (gebruik alleen kleine letters) en druk op “Enter”.

Een deel van het geheugen wordt gebruikt door de GPU, de grafische chip van de Pi. Onze Pi zal alleen booten naar de commandline en geen grafische toepassingen draaien. Om zoveel mogelijk geheugen beschikbaar te maken voor de processor gaan we het geheugen gebruik van de GPU beperken. Kies in het hoofdmenu voor Advanced Options en dan voor Memory Split. Toets 16 en dan op “Enter”. Hierdoor krijgt de GPU maar 16MB aan geheugen beschikbaar en is de rest beschikbaar voor de processor.

Ga nu met de Tab-toets naar <Finish> en toets “Enter” op de vraag of je opnieuw wil opstarten. De SSH verbinding wordt nu verbroken en de Pi start opnieuw op. Log opnieuw in.

De “pi” user is standaard aanwezig op de raspbian image, en het wachtwoord is standaard “raspberry”. Elke Pi gebruiker weet dat, maar ook elk persoon die graag eens zou willen kijken op jou Pi weet dat. Er wordt dus altijd geadviseerd om het wachtwoord van de gebruiker “pi” te veranderen. Nu is dat in ons geval niet noodzakelijk. De Pi hangt wel aan het netwerk, maar zo lang het verkeer wat vanaf buitenaf op poort 22 (ssh poort) binnenkomt niet doorgezet wordt naar de Pi is deze niet bereikbaar vanaf het internet. Hierdoor moeten mensen dus ingelogd zijn op jou netwerk, voordat ze bij de Pi kunnen. Voor de volledigheid beveiligen we de Pi ten aanzien van de gebruiker “pi” toch, maar dan net iets beter dan het wijzigen van het wachtwoord.

De beveiliging door middel van een gebruikersnaam EN een wachtwoord krijgt voor een deel kracht doordat het een combinatie is. Je moet EN de gebruikersnaam EN het wachtwoord weten. Op het moment dat je het wachtwoord van de gebruiker “pi” verandert, weten anderen het wachtwoord niet meer. Maar de gebruikersnaam weten ze wel. Het element van de combinatie komt daardoor te vervallen, waardoor het niet eens half zo veilig is. Je raad dus al wat we gaan doen: we veranderen ook de gebruiker. We gaan de gebruiker “pi” geen toegang meer geven via ssh, maken een nieuwe gebruiker aan, met een een nieuw wachtwoord en geven deze gebruiker toegang via ssh.

Toets het volgende commando en vervang [gebruiker] door de naam die je de gebruiker wilt geven. Vervolgens zal de gebruiker aangemaakt worden. Geef een wachtwoord op tijdens het aanmaken en vul de overige gegevens in als je dat leuk vindt.

$ sudo useradd [gebruiker]

Nu de gebruiker aangemaakt is op het systeem voegen we deze nog toe aan twee andere groepen. Doet dat met:

$ sudo usermod -a -G sudo,users [gebruiker]

We hebben de gebruiker nu toegevoegd aan de groepen sudo en users. Log uit:

$ exit

En log weer in met de user die je zojuist aangemaakt hebt. Gebruik het wachtwoord wat je daarbij opgegeven hebt. Nu ben je ingelogd met je nieuwe gebruiker. We gaan nu de “pi” gebruiker toegang ontzeggen via SSH. We gaan het configuratie bestand van SSH openen en wijzigen:

$ sudo nano /etc/ssh/sshd_config

Als je om een wachtwoord gevraagd wordt voor het gebruik van sudo, gebruik dan het wachtwoord van je nieuwe gebruiker. Voeg onderaan de volgende 2 regels toe

# Deny certain users access via SSH
DenyUsers pi

Sluit het bestand en sla het op met CTRL-X, Y en Enter. Herstart de SSH service zodat de nieuwe configuratie weer ingeladen wordt:

$ sudo service sshd herstart

Log weer uit en probeer in te loggen met de gebruiker “pi”. Je krijgt nu access denied. Je hebt nu je Pi beter beveiligd en geoptimaliseerd voor het gebruik als headless server. Nu gaan we de Pi volledig updaten en upgraden en de firmware van de Pi updaten. Log in met je nieuwe gebruiker. Om alle software op de Pi te updaten toets je

$ sudo apt-get update

De Pi gaat nu alle software langs en kijkt of er updates van aanwezig zijn. Nadat de Pi geïnventariseerd heeft welke updates er allemaal zijn, gaan we ook de upgrade uitvoeren.

$ sudo apt-get upgrade

Toets Y bij de vraag of je ermee door wil gaan. Vervolgens worden alle packages gedownload en geïnstalleerd. Dit kan even duren. Dus pak een bak koffie! Als de upgrade klaar is doen we nog 1 ding. We gaan de firmware van de Pi zelf een update geven. Om dat te doen toets je:

$ sudo rpi-update

Nadat deze doorgelopen is kun je de Pi opnieuw opstarten en klaar.

$ sudo reboot

In de volgende stap gaan we de externe HD aansluiten en in gebruik nemen.

Posted in Uncategorized

Leave a Reply