De Raspberry Pi installeren

Deze post maakt onderdeel uit van de serie Rasberry Pi en btsync, Redundant backupDeze installatie handleiding van de Raspberry Pi maakt deel uit van een groter geheel en is daarom niet algemeen toepasbaar. Benodigdheden:

Voor de ssh client en imaging software gebruik ik de software genoemd in deze handleiding. Dit wil niet zeggen dat andere software niet werkt. Als je handig bent met andere imaging software of ssh clients: gebruik die dan.

LET OP: alle data op je sd-card gaat door deze acties verloren. Download de image en software naar je pc (desktop of laptop). Dit kan even even duren. Wanneer je de software gedownload hebt, steek je de sd-card in je pc en start je Win32DiskImager.  Selecteer de Raspian Jessie image die je gedownload hebt en de Drive letter van je sd-card. Klik vervolgens op “Write” en klik Ok wanneer er een melding verschijnt over corrupt raken van fysieke devices. De image wordt dan naar de sd-card geschreven. Het kopieren van de image zal even duren, maar als die klaar is kun je de sd-card in Pi steken. In principe ben je nu klaar met de installatie. Als je nu stroom op de Pi zou zetten [NIET DOEN] dan zal deze opstarten en draaien. Vanaf dit punt zullen we de Raspberry Pi via SSH benaderen. Hiervoor heb je een ipadres nodig. Deze kun je op twee manieren boven water halen. Via een scherm die gekoppeld is aan de Pi of via de webinterface van je router. Stop de sd-card in de Pi (als je dat nog niet gedaan hebt). Sluit een netwerk kabel aan (voor de oplossing die wij willen gaan bouwen is dat wel aanbevolen). Als je niet weet hoe je het ipadres via je router kunt achterhalen, sluit dan ook een scherm, toetsenbord en muis aan op de Pi. Sluit als laatste de power aan (mini-USB). Je zult zien dat je Pi direct opstart zodra je de power aansluit. Als je weet hoe je het ipadres van de Pi via je router kunt achterhalen, doe dat dan nu en ga hier verder. Als je dat niet weet, lees dan verder. Op het moment dat je een scherm aan de hdmi poort gekoppeld hebt terwijl je de pi opstart zul je zien dat deze naar de desktop van de Pi opstart. Dit zullen we later aanpassen. Op de desktop van de Pi klik je links boven in op het zwarte scherm icoontje van de commandline. De commandline start op. Toets het volgende commando in en druk op enter:

$ ifconfig

Je krijgt dan een overzicht te zien. Noteer het ipadres wat achter de regel “inet addr” staat van het block eth0. Als je de Pi via WIFI aan het netwerk hebt hangen kijk dan bij het blok wlan0. Op je eigen PC of laptop kun je nu Mobaxterm starten (of je eigen ssh client). Toets in het veld “Quick connect…” het ipadres in wat je zojuist genoteerd hebt en druk op enter. In het nieuwe scherm klik je op SSH en vervolgens op OK. Er opent een nieuwe tab en er wordt om een gebruikersnaam gevraagd: deze is altijd pi, met het bijbehorende wachtwoord raspberry. Je zit nu vanaf je laptop op de commandline van de Pi. Toets bijvoorbeeld onderstaande command in en zie welke datum het vandaag is:

$ date

Gefeliciteerd! Je Pi is geinstalleerd en je kunt erop inloggen. Klaar voor de volgende stap: de Pi laten booten naar een USB-stick.

Posted in Uncategorized

Leave a Reply