Rasberry Pi en btsync, Redundant backup

Vraag: is een back up eigenlijk wel een backup als deze op 1 fysieke plek staat?
Antwoord: NEE, een backup is een duplicaat van data, die het liefst op een andere fysieke plek aanwezig is.

Velen van ons zetten onze belangrijke bestanden, foto’s, films en muziek “veilig” weg naar een externe harde schijf thuis. Echter, die harde schijf kan stuk gaan tijdens gebruik, en dan ben je alsnog alles kwijt. Eigenlijk zou je alles op je pc moeten laten staan EN op de externe harde schijf. Maar ja, enig idee hoeveel ruimte dat kost?

Eigenlijk wil je de data niet op je laptop of pc, want dat kost te veel ruimte en zo veel heb je niet. Maar je wil wel een backup hebben van de data die je op een externe harddisk of server weg zou zetten. En het liefst wil je die backup uit huis hebben. Mocht je huis afbranden, dan heb je alles nog veilig op de backup staan. En eigenlijk wil je synchronisatie tussen je externe harde schijf en backup hebben, zodat deze backup altijd up-to-date is.

Ik weet het: er zijn bedrijven die dit aanbieden, maar eigenlijk houdt ik mijn persoonlijke data liever bij mijzelf, en niet op 1 of andere server van een vreemd bedrijf. En dus bouw ik thuis een oplossing met behulp van 2 Raspberry Pi’s (versie 1 B), 2 externe HD’s van elk 4TB en de software BTSync. Je kunt ook Pi’s gebruiken die uitgekomen zijn na de 1B versie (versie 1B+ en 2B). Het idee is om thuis 1 Raspberry Pi te combineren met 1 externe HD en daar BTsync op te installeren. De externe HD deel ik in 2’en (deel 1 en deel 2), waarbij deel 1 via het netwerk te bereiken is zodat ik daar documenten e.d. kan plaatsen. Op een andere locatie doen we hetzelfde, en daar plaats iemand anders zijn documenten ook op deel 1 van zijn HD (iemand die je goed kent). Vervolgens spiegelt de de BTsync software jou documenten naar deel 2 van de externe HD die op de andere locatie staat. De BTsync installatie op de andere locatie spiegelt op zijn beurt alle documenten van deel 1 van de HD naar deel 2 van de HD op jou locatie. En die op die manier zijn je documenten altijd veilig. Ook als jou HD of de HD op de andere locatie crasht. Onderstaand staat alles schematisch in een plaatje.

 

redundantbuMeer informatie over Raspberry Pi.
Meer informatie over BTSync.

stappen die nodig zijn om deze oplossing te bouwen:
1. Raspberry Pi installeren;
2. De Pi laten booten naar USB ipv sd-card;
3. De Pi configureren;
4. De externe HD in gebruik nemen;
5. BT Sync installeren en configureren;
6. BT Sync clients koppelen;

In de aankomende tijd zal ik terwijl ik de oplossing zelf bouw, per stap, een naslag posten zodat ik weet hoe ik het gedaan heb en zodat anderen deze oplossing kunnen nabouwen en er hun voordeel mee doen. In deze eerstvolgende post gaan we de Raspberry Pi’s (verder te noemen: Pi) installeren.

 

Posted in Uncategorized

Leave a Reply